Toz indirgeme sistemleri; Su ve Hava Basıçlı Toz İndirgeme Sistemi ve Su Basınçlı Toz İndirgeme Sistemi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Su Basınçlı Toz İndirgeme Sistemleride kendi içlerinde Yüksek Basıçlı Sulu Sistem ve Düşük Basınçlı Sulu Sistem olarak ikiye ayrılmaktadır.
1- Su ve Hava Basınçlı Toz İndirgeme Sistemi
Sistem; kompresör, hidrofor, kumanda panelleri ve bu panellerdeki dağıtıcı kollektörlerden çıkan hava ve su hatlarının beslediği Nozzle'lardan oluşmaktadır. Sistem 5-6 bar su basıncı yardımcı ile çalışmakta olup, 1 ton malzeme kırılışı esnasında 1-2 litre su tüketmektedir. Sistemde herhangi bir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır.
Sistemde mevcut olan tahliye fonksiyonu sayesinde; sistem kapatıldığında tahliye sistemi otomatik olarak devreye girerek panel içindeki hatlara ve su hatlarına, Nozzle'lara basınçlı hava vererek su geçen tüm hatları temizler. Bu sayede tıkanma ve donma kesinlikle engellenmektedir. Yüksek basınçlı sistemlerde su basıncının yüksek olmasından dolayı herhangi bir tıkanma söz konusu olmamaktadır.
Hava hatları sayesinde Nozzle içerisinde gönderilen basınçlı hava, daralan bir ortamda sıkıştırılıp ses dalgaları oluşturulur. Bu ses dalgaları üzerine diğer hatlardan gönderilen basınçlı su, ses dalgaları sayesinde parçalara ayrılarak 75 mikron pulvarize bir şekilde nozzleların önünde bir ses perdesi oluşturur ve havada asılı kalan toz partiküllerine yapışarak tozun tesiste elde edilen ürünün üzerine düşmesini sağlar.
Pulvarize olan bu sistem, üretimin hiç bir aşamasın da yapışmaya neden olmaz. İndirgenen toz elekten alınan en küçük malzeme olarak (0.3-0.7 mm) geri kazanılır. Böylelikle çevre mevzuatları gereği ortamın tozsuzlaştırılması ekonomik ve kuru bir şekilde sağlanmış olur.
Uzaktan kumandalı olan kontrol panelleri vasıtası ile;
- Kamyon dökülüş noktaları,
- Kırıcılar,
- Elekler,
- Elek altı stok dökülüş noktaları
- Konveyör Bant aktarma noktalarına yerleştirilen nozzleların, aynı anda veya birbirinden bağımsız çalıştırılabilmesini sağlayacak şekilde tasarlanmış olan kumanda panellerinin operatörsüz olarak çalıştırılması mümkündür. Sistemde; su moleküllerini parçalamak için özel tasarlanmış Nozzle'lar kullanılmaktadır.
Su ve Hava Basınçlı Toz İndirgeme Sisteminin Avantajları
- Düşük güç tüketimi ve nem oranı ile diğer yöntemlere nazaran daha ekonomik çözümdür.
- Uygulama bölgesinde herhangi bir ıslaklık yaratmamaktadır.
- Su ve hava sarfiyatı çok düşüktür.
- Toz tutmak için herhangi bir ekstra hazneye yada tutulan tozu nakletmek için herhangi bir taşıyıcı ekipmana ihtiyaç yoktur.
- İşletme masrafları diğer sistemlere göre daha düşüktür.
- Bakımı kolaydır.
- 5-6 Bar su basıncı yardımı ile çalışmaktadır.
- Sistemde herhangi bir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır.
- 300 ton/saat kapasitesindeki bir kırma-eleme tesisinde 1 saatte en fazla 600 litre su tüketir. (Ton Başına 1-2 Litre)
- Sistemin uygulayacağı tesisin büyüklüğüne, makina adedine (kırıcı, elek, bant vs), tesisin kapasitesine ve proje dahilindeki nozzle adedine göre bu oran değişebilmektedir.
2- Su Basınçlı Toz İndirgeme Sistemi
a) Yüksek Basınçlı Sulu Sistem
Kamyon dökülüş noktaları (600 ton/saat üzeri) ve daha geniş alanları tozsuzlaşırmak için 100-300 bar yüksek basınçlı pompalar kullanılarak pulvarizasyon sağlanır. Bu Sistem Ekolojiktir Çünkü; Enerji olarak sadece 4 kw elektrik motoru kullanır, Herhangi bir kimyasal katkı içermez.
b) Düşük Basınçlı Sulu Sistem
Çeneli, darbe ve konik kırıcılar, elek altı stok dökülüş noktaları ve konveyör bantların gerekli noktalarında tozsuzlaştırmayı sağlamak için 10-13 bar su basıncı ile pulvarizasyon sağlanır. Sulu sistemde kullanılan hortumlar, yüksek mukavemetli sentetik tekstil üretimi olup, aşınma ve her türlü hava şartlarına dayanıklı özel thermorub karışımlıdır. (5/3" Max. 30 Bar) Bu Sistem Ekonomiktir Çünkü; Elektrik tüketimi düşüktür, Kompresör ve kompresör yedek parça maliyeti (hava filtresi, seperatör filtresi, yağ değişimi yoktur.